Pers

De onzichtbare prijs van frisdrankconsumptie

Frisdrank bestaat voor 90% uit water. Wist je dat het transport van frisdrank alleen al goed is voor 700 kiloton CO2e-uitstoot per jaar enkel in België en dat dat compleet te vermijden valt? Ik verhelder met plezier.

De onzichtbare CO2-prijs van frisdrankconsumptie.

Beste minister Zakia Khattabi, beste voltallige regering en beste bedrijfsleiders,


Frisdrank bestaat voor 90% uit water. Wist je dat het transport van frisdrank alleen al goed is voor 700 kiloton CO2e-uitstoot per jaar enkel in België en dat dat compleet te vermijden valt? Ik verhelder met plezier.


22 maart is Wereldwaterdag, een dag waarop we stilstaan bij het belang van water en ons bewust worden van de vele uitdagingen die er nog bestaan op vlak van waterbeheer en -gebruik. Een van de meer onzichtbare uitdagingen is het nodeloos transporteren van drinkwater onder allerlei vormen. Laat het transport van frisdrank daar nu net een belangrijk onderdeel van zijn. Zeker bij ons, als je weet dat volgens Eurostat blijkt dat de Belg de op één na grootste frisdrankverbruiker in Europa is, met gemiddeld een blikje frisdrank per dag samen goed voor meer dan 1 miljard liter per jaar. De Beverage Industry Environmental Roundtable rekende na dat het transport van dit water goed is voor 700 kiloton CO2-uitstoot, in België alleen. Dit terwijl drinkbaar kraantjeswater uit onze muren komt. De wereld op haar kop.

De ambitie van onze regering is een verlaging van de CO2-uitstoot met 55%, zodat de Europese Unie zich in 2050 klimaatneutraal kan noemen. Zolang alle frisdranken een immense weg blijven afleggen blijft het bij dromen van een klimaatneutrale toekomst lijkt mij.

Lokale productie van frisdrank

Het is dan ook hoog tijd om te pleiten voor een toekomst waarin frisdrankproductie gedecentraliseerd wordt. Wat bedoelen we hiermee? Dat we niet aanschuiven bij een drankautomaat met de CO2-voetafdruk van een basketbalspeler, maar simpelweg dat de productie van frisdrank lokaal moet gebeuren, op het moment van consumptie.  Dat we weg bewegen van de grote afvullijnen, en gaan naar kraantjeswater en smaak (lees: een concentraat, wat fruit, thee) ter plekke gaan mengen. Een simpele oplossing met een enorme impact.

Veel bouwstenen naar een klimaatneutraal België liggen in de handen van de overheid en de bedrijven. Dit is er een die gemakkelijk aangepakt door consumenten en bedrijven aangepakt kan worden.

Auteur: Colin Deblonde – Co-founder Dripl